2013. március 23., szombat

Emlékfoltozókra akadva egy könyvesbolt kirakatban

Tulajdonképpen félig jánló, és hangulatleírás

Már hetek óta szemezgetek egy címmel, amely egy kirakatban köszön rám kedves borítóval, és mindig úgy indulok "dolgozóba", hogy most-utána-nézek. Hogy hogy nem, mindig elfelejtek, de egy kollégám élménye alapján, és a meséskönyvek említése kapcsán eszembe jutott.

Annyira illeszkedett vagy legalábbis találta meg a hangulatomat és annyira szépen van meg írva, hogy muszáj idéznem:

Amikor elindult a szomorú
Valahányszor eleredt az eső, a limonádéhajú elővette a pöttyös gumicsizmáját, felhúzta a kezére, szék mögé bújt, és bábozott vele, míg odakint nőttek a pocsolyák a zápor alatt.A faodúbarna jegyet vett az első sorba, tapsolt is, aztán cserélni akart, hogy ő is bábozzon, ám épp akkor megállt a zuhogás, fényes lett az ég, a limonádéhajú meghajolt, gyorsan lábaira húzta a csizmákat, s uzsgyi, ki a házból, meg sem állt az első pocsolyáig, belegázolt, ugrált, körbejárta, mint az óra mutatója, előre, aztán, mint egy fordított óra, hátra:– Én vagyok a nagy kanál, kavarom a pocsolyát, nánná, nánná, nánnáná.A faodúbarna csak ült a házban, az első sorban, a tárva hagyott ajtón át hallotta, hogy de jó nagy kanálnak lenni, és elindult benne a szomorú.Ha egy tündérrigólány szomorú, meg kell keresnie a másik tündérrigólányt, olyankor egymáshoz teszik arcaikat, úgy, hogy egyikük jobb szeme másikuk bal szemébe nézzen, pillogtatnak, s pilláikkal kisepregetik a szomorút.

Akönyvről, és a részlet forrásáról itt olvashattok:
http://www.litera.hu/hirek/mate-angi-az-emlekfoltozok

Az illusztrátor képvilága is "álmodni hív"*. Ha engedne a rendszer, akkor be is illesztenék. De majd pótlom
(*A kifejezést még a Tizenegy perc című Coelho kötet előszavában olvastam, és most passzolt. Álmok. Mostanában kimaradnak. Vagy nem verbalizálhatóak. Talán pont ez a lényegük...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése